top of page

Landkaart in Brouwen

Beoogd SiA - RAAK MKB project

Projectomschrijving

De routekaart naar het gewenste bier.

Het brouwen van bier is gebaseerd op een eenvoudig principe waarbij gebruik wordt gemaakt van een beperkt aantal grondstoffen: water, graan, gist en hop. Brouwers drukken hun eigen stempel op het eindresultaat door een zorgvuldige keuze van hopsoorten, giststammen en andere procesvariabelen.

Deze brouwers uit het MKB ("craft-"brouwers) dragen bij aan duurzaamheid door hun lokale afzetmarkten en hun bovengemiddelde interesse in duurzame en/of biologische grondstoffen. Hun budget voor R&D is echter beperkt.

In dit project brengen we moderne "-omics" technologie naar de kleinere brouwerij om brouwers te helpen bij het maken van hun keuzes. We maken landkaarten van de smaakstoffen uit hop, granen en gist: welke (smaakbepalende) stoffen zitten er in en hoeveel? Welke grondstoffen lijken qua inhoudsstoffen op elkaar en welke leveren unieke aroma's of smaken? Zo bieden we brouwers een mogelijkheid om welbewuste afwegingen te maken bij keuzes.

We gaan craft-brouwerijen in staat stellen om hun microbiologie nauwgezet te volgen. Hoe veranderen smaakbepalende stoffen tijdens de fermentatie? Wat is de invloed van de ouderdom van de gistcultuur daarop? Zijn er infecties met andere giststammen of bacteriën?

Ook het eindproduct bier leent zich uitstekend voor deze "-omics" aanpak. We bepalen honderden verschillende inhoudsstoffen en kunnen zo ieder bier in het bierlandschap plaatsen. Dit helpt de brouwers bij het verder ontwikkelen van hun bier of het bedenken van nieuwe recepturen.

We gaan de verworven kennis toepasbaar maken. Kleine(re) brouwerijen willen we zo snel, betaalbaar en in real time toegang geven tot rijke informatie. Dit deden we eerder door toepassing van een handheld VisNir apparaat in ons WGF project.

 

 

 

Voor dit project zijn wij nog op zoek naar kleine en middelgrote brouwerijen en andere MKB partners die hun kennis, vragen of producten met ons willen delen. Ook leveranciers van grondstoffen en andere stakeholders zijn welkom! Heeft u interesse of wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze lector dr ir Jos F Brouwers of via de contactpagina van de website.

bottom of page