top of page

Biomedische technieken

Nanopore sequencing

Nanopore sequencing is een zich snel ontwikkelende vorm van Next Generation Sequencing waarbij lange stukken DNA of RNA door een porie in een membraan worden getrokken. Door gelijktijdig het veranderende potentiaalverschil te volgen kan de basevolgorde bepaald worden. Dit hele proces kan uitgevoerd worden in een handheld device. Dit maakt nanopore sequencing een zeer toegankelijke techniek.

Binnen het lectoraat gebruiken we deze techniek bijvoorbeeld om het microbioom in het sputum van COPD patiënten te bepalen. In een ander project gebruiken we deze techniek bij dieetanalyses van planteneters.

We zetten onze brede ervaring daarnaast in om bedrijven met interesse in de techniek te helpen om deze te implementeren.  Onze kennis strekt zich uit van monstervoorbewerking, via sequencing tot de juiste bioinformatica om maximaal resultaat te garanderen.

CRISPR-Cas gene editing

De populaire CRISPR-Cas technologie kan gebruikt worden voor het gericht bewerken van het genoom van een organisme. Op deze manier kunnen eiwitten worden uitgeschakeld of veranderd.

Het lectoraat doet onderzoek naar verschillende toepassingen van deze techniek. Kunnen we erfelijke ziekten genezen? Kunnen we de optimale condities vinden om de CRISPR/Cas in de cellen te krijgen? Hoe bepalen we de beste guide-sequencies die het target DNA opsporen?

Vanuit het lectoraat geven we ook een post-HBO cursus over deze techniek.

Array based analyses

Biologische signaalmoleculen zoals cytokines zijn vaak in extreem lage concentraties aanwezig. Om deze belangrijke moleculen toch betrouwbaar en in grote aantallen samples te kunnen meten, gebruiken we antilichamen in combinatie met fluorescente dragers.

Door slimme combinaties van antilichamen met verschillende fluorescente reporters te maken, kunnen analyses gemultiplext worden: het gelijktijdig meten van verschillende signaalstoffen. Met Luminex MAGPIX kan dit oplopen tot wel 50 componenten.

Binnen het lectoraat zijn we er in gespecialiseerd om de bestaande technieken te verbreden zodat deze ook toepasbaar zijn wanneer de benodigde materialen niet 'off the shelf' te verkrijgen zijn.