top of page

Analytisch-chemische technieken

LC-MS

Binnen het lectoraat wordt gebruik gemaakt van een veelvoud aan analytisch chemische technieken. LC-MS vervult een centrale rol binnen het chemisch onderzoek in het lectoraat. Dat heeft alles te maken met de brede inzetbaarheid van deze techniek binnen de verscheidenheid aan onderzoeksprojecten.

Het LC-MS repertoire van het lectoraat bestaat uit een veelvoud van instrumenten, die elk uitblinken in een andere eigenschap. Zo meten we dankzij Orbitrap technologie met ultrahoge resolutie, en combineert de QToF accurate massa met zeer hoge scansnelheden. De triple quadrupole massaspectrometer kan bijzonder lage concentraties meten, en de ion trap is onverslaanbaar in robuustheid. 

Het lectoraat heeft ervaring met een verscheidenheid aan methodeontwikkeling zoals targeted en untargeted analyse, metabolomics, en HILIC methoden. 

GC-MS

Vanwege de beperkte mogelijkheden van LC-MS m.b.t. vluchtige componenten, is het lectoraatslaboratorium recentelijk verrijkt met een GC-MS. Steeds meer van onze onderzoeksprojecten worden ondersteund door GC-MS analyses en deze wordt vaak ingezet ter aanvulling op LC-MS analyses. Zo wordt bijvoorbeeld de LCMS methode voor lipidomics aangevuld met GCMS voor de bepaling van de vluchtige korte-keten vetzuren.

Vis/NIR spectroscopie

De vraag komt steeds vaker naar voren of en hoe  handheld devices gebruikt kunnen worden om snelle en makkelijke analytische metingen te verrichten op een sample. Om deze reden ontwikkelt het lectoraat analyse- en dataverwerkingsmethoden voor de SCiO handheld IR device. Momenteel wordt deze voornamelijk ingezet in het project "De waarden van groenten en fruit" om d.m.v. een snelle analyse te kunnen evalueren hoeveel antioxidanten een product bevat. Benieuwd naar onze data-analyse? Klik dan hier. 

Heeft u een vraagstuk waarbij u mogelijk gebruik wilt maken van Vis/NIR spectrometrie, denken wij graag met u mee.