top of page

Een vinger achter illegale dumpingen van drugsafval

Gesubsidieerd door SiA - RAAK Publiek

Projectomschrijving

Nieuwe opsporingsmethoden.

 

Hoe kan illegaal dumpen van drugsafval teruggedrongen worden? Welke nu nog ongebruikte gegevens op drugsdumpinglocaties kunnen helpen om criminaliteit beter aan te pakken? Het lectoraat ATLS heeft financiering ontvangen om gedurende 2 jaar onderzoek te doen naar de forensische en criminologische praktijk van illegale drugsafvaldumpingen. Om de pakkans van criminelen te vergroten, wordt een innovatieve methode voor sporenanalyse ontwikkeld en een nieuwe dataverwerkingsmethode voor strategische besluitvorming van provincie en Openbaar Ministerie.

In het project ‘Een vinger achter illegale dumpingen van drugsafval’ wil ons lectoraat samen met het Openbaar Ministerie, de Provincie Noord-Brabant, de Politie Nederland, het Nederlands Forensisch Instituut en de Universiteit van Amsterdam werken aan innovaties die de huidige aanpak van drugsafvaldumpingen versterken. Het onderzoek werpt nieuw licht op de herkomst van grondstoffen door middel van gedetailleerde chemische analyse en geeft beter zicht op de locaties van illegale laboratoria door de omringende vegetatie in beeld te brengen. Daarnaast worden nieuwe DNA-technieken ingezet om voorheen onbruikbaar DNA-materiaal te analyseren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de lector van de onderzoeksgroep: dr. ir. Jos Brouwers, die tevens projectleider is.

 

Gebruikte technieken in het project zijn:
LC-MS (QTrap, QToF, orbitrap), nanopore sequencing, luminex technologie.

Projectpartners

Logo CLHC.jpg
Logo NFI.jpg
PolitieLogo.png
Untitled.png
bottom of page