top of page

SherLOK

Gesubsidieerd door SiA - RAAK Pro

Projectomschrijving

Profilering van personen door forensische analyse en imaging van haar

Vaak worden op een plaats delict biologische sporen gevonden. Dat kan speeksel, sperma, of bloed zijn, maar vaak ook haar. Dat is ook logisch als je bedenkt dat je ongeveer 80 haren per dag verliest. In het SherLOK project gaan we kijken of je haar kunt gebruiken om meer over een dader te weten te komen. Misschien kun je zelfs een profiel van de dader opstellen.

Met een profiel wordt hier een serie stoffen bedoeld die iets zegt over de levensstijl van mensen. De levensstijl kan bestaan uit kenmerken, voeding, gewoonten en activiteiten. Stoffen die hier een indicatie voor zijn noemen we een marker. Een voorbeeld van een marker is nicotine, wat iets zegt over roken.

Een groot voordeel van haar is het een indicatie van tijd geeft. Haar groeit ongeveer 1 cm per maand, daarom kun je in principe zien wat je in het verleden hebt gedaan. Bijvoorbeeld dat je gestopt bent met roken.

We weten uit statistische data dat ongeveer 30% van de mensen in Nederland rookt, als we meer markers kunnen vinden kunnen we het onderscheidend vermogen van de methode vergroten. Stel dat we in totaal 20 markers vinden met een voorkomen van 50%, dan geeft de gehele set een hit van 1 op de 1.000.000. Dat zou voor forensische onderzoeken heel waardevol zijn.

Gebruikte technieken in het SherLOK project zijn:
LC-MS (triple quadrupole, orbitrap), GC-MS.

Projectpartners

Logo CLHC.jpg
Logo politie.png
Logo KU Leuven.png
Logo Maastricht University.png
Logo NFI.jpg

In de media

bottom of page